Collita en la revolta

Navega a la pàgina o selecciona veure
“Collita en la revolta” integralment 
aquí

–> Activa els subtítols en els ajustos del lector

– – –

Introducció

A Palestina els mesos d’octubre i novembre, estan dedicats a la collita de les olives, que representa el 25% del total de la producció agrícola a Cisjordània, un veritable front de resistència contra l’ocupació i la colonització israeliana. Una part important dels milers d’hectàrees d’oliveres es troba a la zona C, sota el control del govern i de les forces d’ocupació d’Israel, on més de 90 comunitats palestines han patit la confiscació de les seves terres o les severes regulacions d’accés a causa de la proximitat d’assentaments israelians il·legals situats en terres Palestines. En molts casos, les famílies o els agricultors palestins han de sol·licitar un permís a les autoritats militars israelianes per poder accedir a les seves terres. Els permisos tenen imposats límits de temps per a accedir a les terres, que afecten significativament la collita amb moltes pèrdues.

Cada pam de terra està amenaçat per la Llei d’Expropiació que preveu la confiscació sistemàtica de les terres no conreades durant uns anys. Zones militars tancades, atacs i assetjaments físics o psicològics per l’Estat d’Israel i els colons, tot val per impedir que els palestins conreïn els seus camps. Entre 2009 i 2014, més de 50.000 arbres fruiters, principalment oliveres, van ser destruïts o seriosament danyats. A Cisjordània els atacs de colons armats i la repressió per les forces militars d’ocupació són diaris, representant un risc personal permanent. El creixent nombre de persones assassinades, ferides o empresonades per Israel afecta cada vegada més la collita familiar anual per la falta de mà d’obra i a les pèrdues econòmiques que això implica.

Des de l’any 2002, pobles palestins fan una crida internacional per acompanyar i donar suport a  aquestes famílies. Des de França, Itàlia i Catalunya, hem decidit unir-nos a la collita, recorrent Cisjordània on Palestina resisteix…

.

– – –

Capítol 1

La collita de les olives ha començat: de l’arbre a la premsa, hem compartit la vida quotidiana dels habitants de Kafr Qaddum, un poble en lluita contra el bloqueig del seu camí principal cap a Nablus, a causa de la presència de colons i forces d’ocupació israelianes.

– – –

Capítol 2

Entre el mur de separació i els assentaments il·legals israelians en constant expansió, hem acompanyat els habitants de Bil’in en els seus camps que van ser confiscats per l’exèrcit israelià abans de ser recuperats gràcies a molts anys de lluita. Com cada divendres, una manifestació popular va ser organitzada i decidim d’apropar-nos als soldats, ubicats en posicions més elevades per tal de reprimir als manifestants.

– – –

Capítol 3

Des de fa un parell de setmanes les revoltes dels joves palestins són diàries i l’augment de la violència per part de l’exèrcit i dels colons israelians no té límit. Una tercera Intifada està en marxa?

Quatre dies després del rodatge, Wael Faqeeh va ser detingut per l’exèrcit israelià i des de llavors empresonat en l’espera d’un judici constantment ajornat.

– – –

Capítol 4

En companyia dels activistes del Moviment de Solidaritat per a una Palestina Lliure, hem decidit anar a la regió de Nablus per continuar amb la Campanya d’Olives. Alhora moltes persones occidentals que realitzaven voluntariats van ser evacuats, traslladats o repatriats per les seves respectives organitzacions a un altre lloc a causa de l’augment dels atacs de colons radicals i la repressió per les forces militars d’ocupació.

– – –

Capítol 5

Myassar és una militant determinada. Està lluitant activament contra l’ocupació sionista i reivindica el lloc de les dones tant en la societat palestina com en la resistència.

– – –

Capítol 6

A Hebron, les tendes de la fantasmal ciutat vella han estat substituïdes pels punts de control equipats amb amenaçadores metralladores. A la zona controlada per Israel, les famílies palestines resisteixen als atacs dels colons radicals i fora del bloqueig, intenten mantenir com poden l’activitat econòmica d’una ciutat afectada per l’ocupació israeliana.

– – –

Testimonis

“Tinc 250 oliveres i Israel només em va concedir un permís de 30 dies per a realitzar la collita, és massa curt i estic sol. Els meus camps estan prop d’una carretera de colons israelians, prohibida als palestins i vigilada pels militars des d’una torre de control. Fa dos dies, no vaig poder realitzar la collita les meves oliveres perquè uns colons em van disparar, havent-hi de fugir ràpidament.”

SOLIMAN – Nablus (Cisjordània)

“En 2002, els soldats israelians van entrar a la nostra casa i van assassinar al meu germà i a la meva mare de 64 anys. Els meus fills estan encara profundament traumats per aquests esdeveniments, jo també. La meva salut s’ha deteriorat molt des de llavors, però segueixo com puc la collita de les meves oliveres. El meu camp està en els afores d’un assentament israelià i vaig allà sempre en companyia d’amics palestins o de voluntaris internacionals perquè els colons em tiren pedres o m’insulten, de vegades treuen les seves armes per impedir la recollita. La meva família té més terres però no podem accedir a elles perquè van ser confiscades per a l’expansió de l’assentament.”

SAMI YACOUB ABDEH – Betlem (Cisjordània)

“Cada any organitzem activitats de suport a les famílies de la regió. La solidaritat entre palestins és important. Fa una setmana que començarem la nostra Campanya d’Olives. Avui, anem plegats al poble de Burin per donar un cop de mà a una dona els fills de la qual estan a la presó i a una parella d’ancians. El seu poble està envoltat per quatre colònies sionistes. Hi ha atacs de colons cada dia durant la collita. La setmana passada un sexagenari britànic va ser ferit per una pedra durant un atac en un camp prop d’aquí, com sol ocórrer als habitants del poble.”

ABEER
(
Palestinian Cultural Enlightenment Forum)
Nablus (Cisjordània)

– – –

Crèdits

Realització:
Sarah M

Co-producció:
Galeria de Arte Fugaz
Campanya d’Olives-Palestina 2015

Amb el suport del diari L’Humanité

Amb la participació de:
Abu Kasira, Alejandro Andreu, Ann Sansaor, Ariadna Al-Garbyya, Carla, Carlotta, Enrico, Francesco, Javibi, Jordi Viñals, Judith, Julián Tawila, Lavinia, Myassar Atyani, Murad Staiwi, Nerina, Paula Castellsagué, S, Wael Faqeeh

Agraïments:
Popular Struggle Coordination Comitee, Gemma Sáez et La Ravala, Solidarity Movement for Free Palestine, Youth Against Settlements, Mustapha Hamidouche, Natasha Herzock, Fabrice Chaillou, Paul Meyer, a tot l’equip de la redacció de L’Humanité i a totes aquelles persones que ens van acollir a Palestina.

 

Anuncios