Últim i accidentat dia de recol·lecta

Avui hem estat recollint olives al camp d’una activista de Nablus anomenda Myassar. Els seus terrenys estan situats a tocar d’un assentament il•legal de colons. Aquests terrenys pertanyen a la seva familia des de fa dècades, però el govern israelià se’ls ha apropiat. Actualment el litigi es troba als jutjats pero la Myassar no és gaire optimista al respecte.

Ens hem dirigit un grup d’unes 15 persones al camp, entre les quals es trobaven persones internacionals i palestines. Per accedir-hi, ho hem fet a través d’una pista que transita per camps palestins però per on no poden circular vehicles palestins, un exemple més de l’aparheid israelià.

Als pocs minuts de ser al camp recollint olives, dos colons armats amb rifles semiautomàtics encarregats de la seguretat de l’assentament, se’ns han apropat demanant que marxessim de males maneres i rient-se de les palestines. Després de que les palestines els diguessin que aquelles eren les oliveres que havien plantat els seus avis i que no pensavem marxar, ha arribat un vehicle militar. Un soldat ens ha dit que estavem en territori d’Israel i hem decidit retrocedir lentament, sense donar-los la raó però alhora sense caure en les seves provocacions.

Ha estat durant aquesta retirada esglaonada que un soldat s’ha abraonat sobre un membre de la Recolectiva apartant el mocador que li cobria la cara. Sovint, les activistes hem de tapar-nos quan colons o militars ens graven, com era el cas, ja que si ens identifiquen pot suposar no tornar a Palestina en 10 anys. En resistir-s’hi, el soldat l’ha agafat pel coll amb la intenció d’apartar-lo del grup. En aquest moment palestines i internacionals han agafat l’activista i després d’un forceig ha pogut escapar-se, corrent a través dels camps. Tot i que més militars l’han perseguit, hem aconseguit ajuntar-nos tots al cap de poc. Evidentment la protesta era totalment pacífica i ja ens estavem retirant, així que l’acció ha sigut totalment gratuïta. A més, ha sigut una situació tensa que ha mostrat de nou la repressió que exerceix l’Estat d’Israel contra aquelles que no reconeixen la seva colonització sobre el poble palestí.

Violències com aquestes són les que viuen els i les palestines cada dia sota l’Ocupació israeliana, una violència que no surt als mitjans de comunicació.

Finalment ens hem dirigit a un altre camp, on hem pogut finalitzar la recollida d’olives amb tranquilitat. Avui ens despedim de Nablus i acabem la temporada per aquest any. Estigueu atents a properes projeccions del documental Arrels de Resistència a Catalunya i propers actes de la Recol•lectiva, al Novembre estarem a la Mostra de Cine Baix (http://mostra.cinebaix.cat/pellicula/arrels-de-resistencia)!

Hurra Palestine!!

Anuncios

‘Com tots els éssers humans tinc somnis, però no els puc fer realitat’

Givat Haavot es el nom de l’assentament il·legal que rodeja les oliveres on hem treballat avui. Hi habiten 7000 colons i, creat el 1969, és un dels més antics de Cisjordània. Els terrenys de les oliveres es troben just al mig de dues parts de l’assentament que el govern israelià vol ajuntar. La família que ens ha acollit ha patit les nefastes conseqüències d’aquest veïnatge durant anys. Se’ns han posat els pèls de punta quan ens explicaven com els han agredit verbal i físicament, com han entrat a casa seva, com els han disparat i, fins i tot, com van destrossar la cadira de rodes d’un dels nois de la casa.

Durant la recollida d’olives hem treballat durant unes poques hores fins que han aparegut soldats de l’exèrcit israelià, policies i un colon anomenat Aufar. Aquest colon ens ha estat gravant i provocant fins que la família ha decidit abandonar la recollida. Un cop més hem experimentat l’impotència de no poder fer res en una situació injusta, però a la vegada no hem caigut en les seves provocacions i hem fet la nostra tasca de manera pacífica. Tal com diu Isa de Youth Against settlementsla organitzacio que ens acull a Hebron, ‘nosaltres decidim quan i com volem plantar cara, no ells’.

Tornant a la casa, hem parlat amb una de les filles de la família anomenada Aiet, que en àrab significa vida. Ella ens ha explicat com va començar tot, quan els colons van parlar amb el seu pare fa molt de temps advertint-lo que volien construir prop dels seus terrenys. La justificació era que les santes escriptures deien que aquell terreny havia de ser per Israel, fins i tot el Cora. Més endavant els van oferir diners pels seus terrenys, molts diners, però els van refusar. Fins a dia d’avui, que segueixen resistint a les provocacions de l’estat israelià. Per últim, ens ha explicat que ella esta estudiant una carrera, però no sap si la podrà acabar ni que farà en el futur. ‘Com tots els éssers humans tinc somnis, però no els puc fer realitat’.

A més, avui ens ha abandonat una part del grup que forma la Recolectiva i ens hem quedat una mica orfes, però encarem la recta final amb molta energia!

 

 

Givat Haavot es el nombre del asentamiento ilegal que rodea los olivos donde hemos trabajado hoy. Habitan 7000 colonos y, creado en 1969, es uno de los más antiguos de Cisjordania. Los terrenos de los olivos se encuentran justo en medio de dos partes del asentamiento que el gobierno israelí quiere juntar. La familia que nos ha acogido ha sufrido las nefastas consecuencias de esta vecindad durante años. Se nos han puesto los pelos de punta cuando nos explicaban cómo los han agredido verbal y físicamente, como han entrado en su casa, como los han disparado y, incluso, como destrozaron la silla de ruedas de uno de los chicos de la casa.

Durante la recolecta de aceitunas hemos trabajado durante unas pocas horas hasta que han aparecido soldados del ejército israelí, policías y un colon llamado Aufar. Este colon nos ha estado grabando y provocando hasta que la familia ha decidido abandonar la recolecta. Una vez más hemos experimentado la impotencia de no poder hacer nada en una situación injusta, pero a la vez no hemos caído en sus provocaciones y hemos hecho nuestra labor de manera pacífica. Tal como dice Isa de Youth Against Settlements, la organización que nos acoge en Hebrón, ‘nosotros decidimos cuándo y cómo queremos hacer frente, no ellos’.

Volviendo a la casa, hemos hablado con una de las hijas de la familia llamada Aiet, que en árabe significa vida. Ella nos explicó cómo empezó todo, cuando los colonos hablaron con su padre hace mucho tiempo advirtiéndole de que querían construir cerca de sus terrenos. La justificación era que las santas escrituras decían que aquel terreno debía ser por Israel, incluso el Coran. Más adelante les ofrecieron dinero por sus terrenos, mucho dinero, pero lo rechazaron. Hasta día de hoy, que siguen resistiendo a las provocaciones del estado israelí. Por último, nos explicó que ella esta estudiando una carrera, pero no sabe si podrá terminar ni que hará en el futuro. ‘Como todos los seres humanos tengo sueños, pero no los puedo hacer realidad’.

Además, hoy nos ha abandonado una parte del grupo que forma la Recolectiva y nos hemos quedado un poco huérfanos, pero encaramos la recta final con mucha energía!

L’exèrcit israelià dificulta la nostra tasca a Hebron

Tel Rumeida es caracteritza per ser un barri agricultor de la ciutat palestina d’Hebron. L’ocupació militar i la conseqüent construcció d’assentaments dificulta a grans trets la feina que han de realitzar els palestins als seus camps. Per assegurar la seva estabilitat econòmica, és vital pels propietaris recollir les olives quan arriba la temporada.

No obstant, pels ulls estrangers que ara habiten a molts dels assentaments, els agricultors que han de recollir les olives dels seus arbres no són més que lladres que roben les seves terres. Els problemes de convivència per la presència de colons obliga als veïns palestins a recòrrer els carrers acompanyats per activistes internacionals pel temor de represàlies. Més enllà de les pintades de les ‘estrelles de David’ als domicilis palestins, els insults, les agressions i el temor dels palestins per caminar pels seus propis carrers, els colons estan protegits per un gran operatiu armat per ‘garantir la seva seguretat’. Així doncs, moltes vegades els colons avisen a les forces militars per a que prohibeixin l’activitat de recollida.

Així va succeïr ahir, quan LaRecolectiva no va poder ajudar a la recol·lecta als camps de Fàtima, una propietària palestina que té arbres als afores de Yas Center, com a conseqüència dels efectius israelians enviats a la zona per evitar la nostra tasca. Tot així avui tornarem a primera hora a continuar la feina que ahir ens van impedir fer.

Apart d’aquests incidents, LaRecolectiva, conjuntament amb una brigada italiana, hem treballat als camps del propietari Idriss, d’on hem extret una desena de sacs plens d’olives.

Recollida a Gush Etzion i arribada a Hebron

Les alambrades envolten els camps d’oliveres palestinws a Gush Etzion. Ja que l’expansió colonialista d’Israel no para de crèixer i envers la impossibilitat d’arrabassar les terres de les mans dels seus legitíms propietaris, la presència de brigades internacionals és important per ajudar a aquells que treballen la seva terra. Ahir La Recolectiva va ser present en una jornada internacional de recollida d’olives en la que van participar brigades provinents de França, Itàlia i fins i tot de la Universitat d’Hebron.

Aqui, només el camps d’oliveres i una fàbrica pedrera palestina resisteixen avui dia envers el constant avenç dels assentaments israelians. Són agulles en un paller, però estan ben clavades a la terra. La terra que treballen amb les seves pròpies mans. La terra en la que viuen i en la que combaten.

Finalitzada la nostra tasca als camps d’Etzion, ens vam mobilitzar per continuar la feina a Tel Rumeida, Hebron. Acollits per l’organització de Youth Against Settlements, realitzarem la recollida d’olives a una de les ciutats on els colons realitzen més actes hostils de tota Cisjordània. De fet, ahir a la nit i a partir d’unes tensions ja existents, una quinzena de colons, protegits per soldats, van atacar a pedrades diversos domicilis palestins entre els quals hi ha el que opera Youth Settlements i on es troba acollida La Recolectiva.

Dheisheh Camp: Quan la llibertat és a dins dels camps

Ningú sospitaria que entre els carrers del  camp de Dheisheh la gent viu feliç. Entre pintades de resistència i fotografies de màrtirs, la població del camp de refugiats, amb 15.000 habitants, fa la vida diària orgullosa d’haver construït una comunitat unida i resistent.

Creat el 1950, aquest camp de refugiats ha esdevingut una petita ciutat al costat d’Hebrón Road. Una petita ciutat custodiada per un modern edifici d’UNRWA, ara abandonat. Una exemplificació que evidència més que els palestins de Dheisheh només es necessiten a ells mateixos per sobreviure. Una ciutat que va viure les intifades, les prohibicions de llibres i la detenció i mort de molts dels seus joves residents.

Organitzada per una administració municipal i un comitè popular, el camp de refugiats s’autogestiona sense l’ajuda de cap organització o administració, excepte Nacions Unides que subministra alimentació bàsica per a la població. Les batudes dels soldats israelians són freqüents, però això no evita que els palestins que resideixen al camp no estiguin orgullosos de la comunitat que van crear les seves generacions anteriors i que ara, tiren endavant. Una comunitat amb teses de crims mínims i on, el poder popular, està a l’ordre del dia.

A dins del mur de Desheish Camp, entre els carrerons per on corren els molts nens que componen la ciutat, es crea la lluita, la resistència, la llibertat. Es crea Palestina.

 

Kfr Qaddum, últim dia

En el nostre quart i últim dia a kfr Qaddum hem treballat totes juntes als camps de Murad, que fa 3 anys que ens coordina en aquest petit poble.
A més de coordinar-nos, fa anys que és la cara visible de les manifestacions setmanals del poble, cada divendres i dissabte. Pel que sabem, Kfr Qaddum és un dels pocs pobles on encara es realitzen aquest tipus de manifestacions. Resta dir que l’ocupació israeliana el té entre cella i cella, la qual cosa ha motivat diverses violacions de domicili a casa seva, ruixant la casa amb aigua putrefacta o fins i tot un avís poc amistós: l’últim nen disparat per l’ocupació al poble era el seu fill . Afortunadament el tir no va ser letal, però la ferida i la fractura causada per la bala segurament tindran seqüeles. Quan es va consultar al portaveu de l’Exèrcit sobre el motiu pel qual van disparar al nen, van contestar que “van disparar a un dels principals instigadors”. Murad va interpretar que la bala al seu fill era un missatge directe cap a ell. D’això ja ha passat més d’un any i la manifestació de KFR Qaddum segueix en peu, l’ocupació israeliana no s’ha sortit amb la seva.
En nuestro cuarto y último día en Kfr Qaddum hemos trabajado todas juntas en los campos de Murad, quien hace 3 años que nos coordina en este pequeño pueblo.

A demás de coordinarnos, es quien hace años que es la cara visible de las manifestaciones semanales del pueblo, cada Viernes y Sábado. Por lo que sabemos, Kfr Qaddum es uno de los pocos pueblos donde todavía se realizan este tipo de manifestaciones. Resta decir que, la ocupación israelí lo tiene entre ceja y ceja, lo cual ha motivado varios allanamientos a su casa, rociar su casa con agua putrefacta o incluso un aviso poco amistoso: el último niño disparado por la ocupación en el pueblo era su hijo. Afortunadamente no fue letal el tiro, pero la herida y la fractura causada por la bala seguramente tendrán secuelas. Cuando se consultó al portavoz del Ejército sobre el motivo de disparar al niño, contestaron que “dispararon a uno de los principales instigadores”. Murad interpretó que, la bala a su hijo era un mensaje directo hacia él. De esto ya pasó más de un año y la manifestación de Kfr Qaddum sigue en pie, la ocupación israelí no se ha salido con la suya.

“Aquestes oliveres estaven aquí abans que l’estat sionista”

Quan era jove, l’Abu Rani dormia al camp d’oliveres, no hi havia cap problema. Però el seu camp va ser cremat fa 50 anys. Arbres centenaris reduits a cendres. Des de llavors ja no és segur dormir al camp, sobretot des que van construir la maleida colònia israeliana. Per aquesta raó, un dia més, l’hi hem donat suport a ell i la seva dona en la recollida, amb l’objectiu d’evitar atacs dels colons cap als palestins.

També hem sopat un altre cop amb en Rani, el fill de l’Abu Rani, tal com el om indica. Ell treballa al banc de Jerusalem, per això té molt coneixement del sistema financer palestí i les traves que posa l’estat d’Israel a les transaccions econòmiques que impliquen comptes palestins. Ens ha explicat que durant la segona intifada Israel va robar 36 millons de Shekels -uns 8 milions d’euros- de gent que suposadament finançava la resistència palestina. Actualment Israel encara pot requisar diners de comptes americanes que traspassin diners a Palestina.

Demà serà el darrer dia que estarem a Kfr Qaddum, treballarem amb en Murad, el nostre contacte a la zona i un amor de persona. Després canviarem de ciutat per seguir amb la nostra tasca, us mantenim informades!

 

Olivera cremada a Kfr Qaddum

 

 

Cuando era joven, el Abu Rani dormía en el campo de olivos, no había problema. Pero su campo fue quemado hace 50 años. Árboles centenarios reducidos a cenizas. Desde entonces ya no es seguro dormir en el campo, sobre todo desde que construyeron la maldita colonia israelí. Por esta razón, un día más, le hemos apoyado él y su mujer en la recogida, con el objetivo de evitar ataques de los colonos hacia los palestinos.

También hemos cenado de nuevo con en Rani, el hijo del Abu Rani, tal como su nombre indica. Él trabaja en el banco de Jerusalén, por eso tiene mucho conocimiento del sistema financiero palestino y las trabas que pone el estado de Israel a las transacciones económicas que implican cuentas palestinas. Nos explicó que durante la segunda intifada Israel robó 36 millones de shekels -unos 8 millones de euros- de gente que supuestamente financiaba la resistencia palestina. Actualmente Israel aún puede requisar dinero de cuentas americanas que traspasen dinero a Palestina.

Mañana será el último día que estaremos a Kfr Qaddum, trabajaremos con Murad, nuestro contacto en la zona y un amor de persona. Después cambiaremos de ciudad para seguir con nuestra tarea, os mantenemos informadas!

 

Kfr Qaddum, tercer capítol

Welcome, welcome! Us estàvem esperant, tothom pregunta per vosaltres!” Així ens rebia ahir en Murad, el nostre coordinador a Kfr Qaddum.
És el tercer any que venim a aquest poble, que segueix en lluita per a la reobertura del seu camí històric, tancat per la presència de la colònia il·legal de Kedumin, una de les més antigues de Cisjordània.
El primer dia de feina hem estat amb la família de en Hilmi, qui ja havíem conegut l’any passat. En finalitzar la jornada estaven molt contents amb el treball realitzat…havíem omplert 12 sacs de 50kg!
Després ens vam recuperar gràcies al sopar que ens havien preparat a la seva casa. Els sopars amb les famílies són els moments on podem compartir, riure i parlar del que passa al món i, evidentment, del que passa en Palestina. A la seva casa ens van explciar les mil i una problemàtiques que tenen amb l’ocupació, que si ell està a la  llista negra, un altre arrestat, que cada divendres els soldats li intenten envair la casa…un sense fi d’històries que no li fan dubtar a l’hora d’expressar el que creu: aquesta ocupació és criminal i s’ha d’acabar.

El segon dia hem anat amb l’Abu Rami, la seva família té moltes oliveres però la majoria estan prop de l’assentament. Abu Rami volia acabar ràpid els seus camps ja que es troben a mig del camí entre el lloc on es fa la manifestació setmanal i la colònia, per la qual cosa, durant
dos dies a la setmana no pot anar-hi a causa de la presència de militars. De fet, les oliveres més properes a la colònia pot recol·lectar-los…amb només 4 dies de permís: “ni amb 10 persones acabo tots els meus arbres en 4 dies!” ens deia Abu Rami amb neguit, sabent que molts de les seves
oliveres, un any més, no podran ser recol·lectades.

—————-

“Welcome, welcome! Os estábamos esperando, todo el pueblo pregunta por ustedes” Así nos recibía ayer Murad, nuestro coordinador en Kfr Qaddum. Es el tercer año que venimos a este pueblo que sigue en lucha para la reapertura de su camino histórico, cerrado por la presencia de la
colonia ilegal de Kedumin, una de las más antiguas de Cisjordania. El primer día de trabajo hemos estado con la familia de Hilmi, quienes ya habíamos conocido el año pasado. Al finalizar la jornada estaban muy contentos con el trabajo realizado…habíamos llenado 12 sacos de 50kg! Pero luego nos recuperamos del trabajo gracias a la cena que nos habían preparado en su casa. Las cenas con las familias son los momentos donde podemos compartir, reír y hablar de lo que pasa en el mundo y, evidentemente de lo que pasa en Palestina. En su casa nos volvieron a compartir las mil y una problemáticas que tenían con la ocupación, que si uno está en lista negra, otro arrestado en tal año, que cada viernes los soldados le intentan invadir la casa…un sin fin de historias que no le hacen dudar a la hora de expresar lo que cree: esta ocupación es criminal y se tiene que acabar. El segundo día hemos ido con Abu Rami, su familia tiene muchos olivos pero la mayoría están cerca del asentamiento. Abu Rami quería acabar rápido sus campos ya que se encuentran a medio del camino entre el sitio donde ocurre la manifestación semanal y la colonia, por lo que al menos dos días a la semana no puede ir a causa de la presencia de militares. De hecho, los olivos más cercanos a la colonia puede recolectarlos…con 4 días de permiso “¡Ni con 10 personas termino todos mis árboles allí en 4 días!” nos decía Abu Rami con desazón, sabiendo que muchos de sus
olivos, un año más, no podrán ser recolectados.

 

 

A cada poble, una resistència

A cada poble, una resistència

El dissabte 14 d’octubre al matí ens hem llevat ben d’hora per agafar un microbús, juntament amb més gent internacional, formant un grup de més de vint persones. Els camps on havíem de treballar durant el matí estaven a prop del poble de Qayrut, just al costat de l’assentament de colons israelians de Shvut Rahel, rodejat per militars. El dia ha estat força tranquil, tot hi que alguns grups que s’han mogut a d’altres camps han pogut veure alguns moviments dels militars.

A la tarda hem fet camí cap a Kfr Qaddum, un poble situat a 15 kilometres de Burin però que arran del tall de la carretera que van fer els israelians per ampliar l’assentament de Qadumin, el camí ara és d’uns 40 minuts. Just abans de sortir de Burin ens han avisat que membres de l’exèrcit es dirigien al poble i, tal com ens ha explicat el nostre contacte, que ens ha rebut a Kfr Qaddum, la gent del poble ha construït unes barricades amb pedres per evitar l’entrada, pel nord i per l’est.

A Kfr Qaddum, després de conèixer la família amb la que estarem demà, ens ha rebut l’alcalde del poble a casa seva. Tot seguit ens ha acompanyat al baladiye, l’ajuntament, on ens allotjarem els quatre dies que passarem al poble. Hurra Falastin!

En cada pueblo, una resistencia

El sábado 14 de octubre por la mañana nos hemos levantado temprano para coger un microbús, junto con más gente internacional, formando un grupo de más de veinte personas. Los campos donde teníamos que trabajar durante la mañana estaban cerca del pueblo de Qayrut, justo al lado del asentamiento de colonos israelíes de Shvut Rahel, rodeado por militares. El día ha sido bastante tranquilo, aunque hay algunos grupos que se han movido a otros campos han podido ver algunos movimientos de los militares.

Por la tarde hemos hecho camino hacia Kfr Qaddum, un pueblo situado a 15 kilómetros de Burin pero que a raíz del corte de la carretera que hicieron los israelíes para ampliar el asentamiento de Qadumin, el camino ahora es de unos 40 minutos. Justo antes de salir de Burin nos han avisado de que miembros del ejército se dirigían al pueblo y, tal como nos ha explicado nuestro contacto, que nos ha recibido a Kfr Qaddum, la gente del pueblo ha construido unas barricadas con piedras para evitar la entrada, por el norte y por el este.

A Kfr Qaddum, tras conocer la familia con la que estaremos mañana, nos ha recibido el alcalde del pueblo en su casa. A continuación nos ha acompañado a baladiye, el ayuntamiento, donde nos alojaremos los cuatro días que pasaremos al pueblo. Hurra Falastin!

Posta de sol a Kfr Qaddum

Assentament de colons israelians en territori palestí

Olives i càmeres

Dimecres 11 d’octubre ens hem llevat i el sol picava fort. Ens hem dividit en tres grups per acompanyar tres famílies de pagesos en camps propers a l’assentament de Yitzhar. Era important acompanyar-los ja que, tot ser les seves terres, el govern israelià no els dóna permis per a treballar-les, tampoc durant la mausim (collita en àrab).

Els mèdia testimonien la presència d’internacionals 

En un dels grups hi havia prevista la visita del mitjà AlQuds -format per periodistes algun dels quals han passat per la presó- per fer un video-reportatge sobre la collita d’olives d’enguany i la presència d’internacionals per donar-hi suport.

Hi havia també membres del Fòrum Cultural Palestín Tanweer, de Target Burin i altres activistes internacionals (Itàlia, França, Alemanya i els EUA).

El dia ha anat passant, hem anat omplint molts sacs d’olives, i s’ha fet la tarda sense que es produís cap incident.

 

[castellà]

Olivas y cámaras

Hoy nos hemos levantado y el sol picaba fuerte. Nos hemos dividido en tres grupos para acompañar tres familias de agricultores en campos cercanos al asentamiento de Yitzhar. Era importante acompañarlos ya que, aunque son sus tierras, el gobierno israelí no les da permiso para trabajarlas, tampoco durante la mausim (cosecha en árabe).

Los media testimonian la presencia de internacionales

En uno de los grupos estaba prevista la visita del medio AlQuds -formado por periodistas, de los cuales alguno ha pasado por la cárcel- para hacer un video-reportaje sobre la cosecha de aceitunas de este año y la presencia de internacionales que dan apoyo.

Había también miembros del Foro Cultural Palestino Tanweer, de Target Burin y otros activistas internacionales (Italia, Francia, Alemania y EEUU).

El día pasó tranquilamente, mientras se iban llenando los sacos de aceitunas, sin que se produjera ningún incidente.

Primer dia de feina!

Avui ha sigut el primer dia de la campanya de recollida d’olives d’enguany. La brigada de La Recolectiva ens hem ajuntat amb altres companys internacionals de França i Itàlia. Ens hem dividit en dos grups per ajudar a dues famílies que tenen els camps d’olives a prop d’assentaments de colons israelians. La nostra tasca és ajudar amb la recollida, ja que hi ha desenes d’arbres. Cada olivera requereix prop de 30 minuts entre 6 o 7 persones. Alhora, amb la nostra presència ajudem a que els colons i l’exèrcit israelià no agredeixin de forma verbal o física als camperols palestins. Aquestes oliveres estan, òbviament, en territori palestí, tanmateix el govern d’israel obliga als palestins a demanar permís per recollir les seves olives. Per aquesta raó és encara més necessària la nostra presència.

El que no són legals són els assentaments israelians, ja que vulneren les fronteres decretades per la ONU, fixades el 1967. Amb aquesta estratègia, Israel pretén dividir el territori palestí i seguir fent la vida impossible als seus habitants perquè abandonin la seva terra.

Demà tenim una trobada amb premsa local palestina per explicar la nostra tasca aquí, ja que es mostren molt interessats (i agraïts!) per la nostra presència. Ja us explicarem com ha anat! Per últim, seguim amb molta expectació el que passa a Catalunya, intentant explicar-ho a la societat palestina i a la resta de voluntaris internacionals. Molta força a totes les que ens llegiu des de l’altra banda del Mediterrani!

Hoy ha sido el primer día de la campaña de recogida de aceitunas de este año. La brigada de la Recolectiva nos hemos juntado con otros compañeros internacionales de Francia e Italia. Nos hemos dividido en dos grupos para ayudar a dos familias que tienen los campos de aceitunas cerca de asentamientos de colonos israelíes. Nuestra tarea es ayudar con la recogida, ya que hay decenas de árboles. Cada olivo requiere cerca de 30 minutos, entre 6 o 7 personas. Asimismo, con nuestra presencia ayudamos a que los colonos y el ejército israelí no agredan de forma verbal o física a los campesinos palestinos. Estos olivos están, obviamente, en territorio palestino, sin embargo el gobierno de Israel obliga a los palestinos a pedir permiso para recoger sus aceitunas. Por esta razón es aún más necesaria nuestra presencia.

Lo que no son legales son los asentamientos israelíes, ya que vulneran las fronteras decretadas por la ONU, fijadas en 1967. Con esta estrategia, Israel pretende dividir el territorio palestino y seguir haciendo la vida imposible a sus habitantes para que abandonen su tierra.

Mañana tenemos un encuentro con prensa local palestina para explicar nuestra labor aquí, ya que se muestran muy interesados ​​(y agradecidos!) por nuestra presencia. Ya os explicaremos cómo ha ido! Por último, seguimos con mucha expectación lo que pasa en Cataluña, intentando explicarlo a la sociedad palestina y al resto de voluntarios internacionales. Mucha fuerza a todo aquel que nos lea desde el otro lado del Mediterráneo!

 

La Recol·lectiva arranca de nou

Un any més la Recol·lectiva ja està en marxa. Avui hem arribat al nord de Cisjordània, a la ciutat de Nablus, on demà començarem la campanya de recollida d’olives. Concretament, ho farem a Burin, una petita localitat prop de Nablus.

Avui hem estat al centre de dinamització politicosocial Tanweer, on ens han fet una benvinguda i, com a curiositat, ens han mostrat una urna com la del referèndum de l’1-O en solidaritat amb el poble català. Només entrar a Cisjordània ja hem percebut el canvi en el tracte per part de la gent, moltes persones ens preguntàven amablement d’on veniem i ens agraïen la nostra presència.

A més, enguany el projecte s’ha ajuntat amb un grup de tres persones franceses. Així doncs, som 10 persones en total amb moltes ganes de començar aquesta nova campanya de recollida d’olives. A través d’aquest blog, cada dia us anirem explicant com va l’aventura. Fins demà!

—–

Un año más la Recolectiva ya está en marcha. Hoy hemos llegado al norte de Cisjordania, en la ciudad de Nablus, donde mañana empezaremos la campaña de recogida de aceitunas. Concretamente, lo haremos a Burin, una pequeña localidad cerca de Nablus.

Hoy hemos estado en el centro de dinamización politicosocial Tanweer, donde nos han hecho una bienvenida y, como curiosidad, nos han mostrado una urna como la del referéndum del 1-O en solidaridad con el pueblo catalán. Sólo entrar en Cisjordania ya hemos percibido el cambio en el trato por parte de la gente, muchas personas nos preguntaron amablemente de donde veníamos y nos agradecían nuestra presencia.

Además, este año el proyecto se ha juntado con un grupo de tres personas francesas. Así pues, somos 10 personas en total con muchas ganas de empezar esta nueva campaña de recogida de aceitunas. A través de este blog, cada día os iremos explicando como va la aventura. Hasta mañana!

VISTA DE NABLUS

#ZeitunFalastin Ya se viene el documental!

Despúes de meses de rodaje y otros tanto de edición, ya está a punto de salir del horno el documental que a fuego lento se ha ido cocinando desde Octubre del año pasado. Han sido varios meses de trabajo donde el equipo de edición no ha parado para llegar a tiempo a los compromisos. Es por ello que os podemos adelantar que el documental se estará estrenando en Abril en Francia y, en Mayo en Barcelona. Los sitios y fechas concretos todavía no los podemos decir, pero serán públicos pronto.

¿De qué va el documental? Básicamente lxs palestinxs nos explican en detalle los motivos de la recolecta de olivas, sus raíces y resistencias. Pero hasta aquí os contamos, de momento podéis ver y difundir el teaser disponible en este enlace, para lo demás tendréis que venir a compartir con nosotras alguna de las proyecciones, os esperamos :)!

La Recolectiva

#Recolectiva2016: Els murs de la vergonya.

[CAT/CAST]

_DSC3498-como-objeto-inteligente-1.jpg

Ahir un grup de La Recolectiva-Campanya d’Olives a Palestina presenciàrem l’encreuament diari de milers de palestins pel ‘Checkpoint 300′ situat entre Betlem i Jerusalem per anar a treballar a Israel.

Mentre la premsa mundial publicava portades i editorials sobre la commemoració dels 27 anys de la caiguda del mur de Berlín, poques publicacions han esmentat que avui en dia existeixen encara molts murs de la vergonya. I per a murs vergonyosos i deshumanitzats, sense cap dubte el de Cisjordània és un dels quals més ha estat retratat, comentat, analitzat i condemnat…però aquí segueix, àdhuc sent quinze vegades més llarg i tres vegades més alt que el de Berlín, aquí segueix.

El mur materialitza a força de ciment la política d’apartheid israelià: només un 20% respecta la famosa “Línia Verda”, la resta serpenteja pels territoris palestins per robar la quantitat més gran de terres possibles, annexionant-les de forma il·legal als territoris ocupats en 1948 (Israel).

Avui hem estat testimonis del tracte degradant i inhumà que se li practica diàriament a la població palestina que creua cada matí ben d’hora cap a Israel; entre 5 i 7 mil palestins “afortunats” que tenen un permís (en la seva majoria només de 8 hores) per poder treballar a Israel, gairebé sempre en el sector de la construcció. La falta de treball, d’oportunitats i de condicions laborals dignes, juntament amb els baixos salaris, són conseqüència directa de l’ocupació israeliana. Situació que al seu torn, causa que milers de palestins hagin d’anar a treballar a Israel, oferint una massa de gent que àdhuc sent humiliada, estarà disposada a ser la mà d’obra barata de l’ocupant per qüestions de supervivència.

Però totes i cadascuna de les atrocitats i tractes inhumans comeses per l’ocupació no seran oblidades, tot queda en la memòria.

I algun dia, es farà justícia.

Per finalitzar, us deixem amb aquestes paraules d’Eduardo Galeano que ens obliguen a reflexionar. https://www.youtube.com/watch?v=16mq-jhdeqo

_dsc3545-como-objeto-inteligente-1

Ayer un grupo de La Recolectiva-Campanya d’Olives a Palestina presenciamos el cruce diario de miles de palestinos por el ‘Checkpoint 300’ situadio entre Belén y Jerusalén para ir a trabajar a Israel.

Mientras la prensa mundial publicaba portadas y editoriales sobre los 27 años de la caída del muro de Berlín, pocas publicaciones han mencionado que hoy en día existen todavía muchos muros de la vergüenza. Y para muros vergonzosos y deshumanizados, sin lugar a dudas el de Cisjordania es uno de los que más ha sido retratado, comentado, analizado y condenado…pero ahí sigue, aun siendo quince veces más largo y tres veces más alto que el de Berlín, ahí sigue.

El muro materializa a fuerza de cemento la política de apartheid israelí: sólo un 20% respeta la afamada “Línea Verde”, el resto serpentea por los territorios palestinos para robar la mayor cantidad de tierras posibles, anexionándolas de forma ilegal a los territorios ocupados en 1948 (Israel).

Hoy hemos sido testigos del trato degradante e inhumano que se le practica diariamente a la población palestina que cruzan por la mañana temprano hacia Israel, entre 5 y 7 mil palestinos “afortunados” que tienen un permiso (en su mayoría sólo de 8 horas) para poder trabajar en Israel, casi siempre en el sector de la construcción. La falta de trabajo, de oportunidades, de condiciones laborales dignas, así como los bajos salarios, son consecuencia directa de la ocupación israelí. Situación que a su vez, causa que miles de palestinos tengan que ir a trabajar a Israel, ofreciendo una masa obrera que, aun siendo humillada, está dispuesta a ser la mano de obra barata del ocupante por cuestiones de supervivencia.

Pero todas y cada una de las atrocidades y tratos inhumanos cometidos por la ocupación no serán olvidadas, todo queda en la memoria.

Y algún día, se hará justicia.

Para finalizar, os dejamos con estas palabras de Eduardo Galeano que nos obligan a reflexionar.

#Recolectiva2016 Beit Jala: Recolectando mientras se expande el muro

puente-beit-2

Hoy Martes 1 de Noviembre hemos estado recolectando aceitunas en la zona de Betlehem, concretamente en la ciudad de Beit Jala. Habíamos decidido ayudar a esta familia ya que sus campos se encuentran al otro lado del ilegal Muro del Apartheid, construido sobre territorio ocupado palestino. Si bien sabíamos de esta particularidad, no pensábamos que iríamos a entrar por donde todavía están construyendo el muro, con varias máquinas retroexcavadoras y policías de frontera, una imagen que todavía no habíamos visto y, cuya rabia e impotencia generadas son difíciles de escribir.

El campo es de una familia palestina con parientes en Chile, nada nuevo en Beit Jala ya que es de aquí que se ha nutrido mayoritariamente la comunidad Palestina en Chile, de unas 300.000 personas aproximadamente. El clima no ha acompañado la jornada por lo que sólo se pudieron

 

 

hacer unos pocos de los 22 árboles que poseen, los cuales antes eran trabajados sin problema alguno pero que, debido a la construcción del muro y las políticas de apartheid israelí hoy en día sólo internacionales pueden ayudar a la familia, siempre previo control improvisado de los pasaportes por parte de la policía de frontera israelí.

puente-beit

 

 

*En las fotos se aprecia parte del nuevo muro construido y la carretera exclusiva para israelíes (camino prohibido para palestinos) que se dirige a Jerusalen

Les rodes de la resistència

[CAT/CAST]

Ahir 31 d’octubre vam rebre una classe de cuina tradicional palestina de la mà d’Echlas Al Azzah, una dona palestina que viu al camp de refugiats de Azzah, a la ciutat de Betlem, és professora d’àrab, dibuixant i viu sobre una cadira de rodes que la porta d’un costat cap a l’altre.
Plegades, amb el suport de la seva germana Buzaina vam preparar olives en conserva i vam cuinar “Mjadara“, un arròs amb llenties, cobert per una deliciosa ceba caramel·litzada, un plat típic dels camps refugiats palestins. També vam tallar verdures fresques en petits trossets, per elaborar dues amanides espectaculars que van completar el menú. Les persones no veganes/vegetarianes, van poder degustar un pollastre al forn.
Al voltant d’una taula i al seu petit pati, que cuida amb molta cura, vam compartir aquest meravellós àpat, al costat d’un imponent llimoner com a testimoni de la trobada, que la Yusrra, la mare de l’Echlas va plantar fa anys,
A l’Echlas li cal suport en les activitats bàsiques de la vida diària, i és per això que fa més de 23 anys que rep voluntàries d’arreu del món a casa seva, un projecte personal a través del qual ha establert una xarxa de solidaritat internacional, que ha permès a moltes dones dels cinc continents conèixer la cultura palestina de la mà d’aquesta dona increïble, que cada dia treballa per saltar tots els murs que es barren al seu pas, amb un somriure ple de dignitat.
També organitza classes de cuina tradicional palestina per totes aquelles persones que estiguin interessades a apropar-se a la cultura i a la gastronomia palestina.

Si esteu interessades a participar en el seu projecte com a voluntàries o gaudir dels tallers de cuina palestina no dubteu en contactar amb l’Echlas.

 

———-

Las Ruedas de la resistencia

Ayer 31 de octubre recibimos una clase de cocina tradicional palestina de la mano de Echlas Alazzeh, una mujer palestina que vive en el campo de refugiados de Azzeh, a la ciudad de Belén, es profesora de árabe, dibujante y vive sobre una silla de ruedas que la lleva de un lado hacia el otro.
Juntas y con el apoyo de su hermana Buzaina, preparamos olivas en conserva y cocinamos “Mjadara”, un arroz con lentejas, cubierto por una deliciosa cebolla caramelitzada, un plato típico de los campos refugiados palestinos. También cortamos verduras frescas en pequeños trocitos, para elaborar dos ensaladas espectaculares que completaron el menú. Las personas no veganas /vegetarianas, pudieron degustar un pollo al horno.
Alrededor de una mesa y en su pequeño patio, que cuida con mucho cuidado, compartimos esta maravillosa comida, junto a un imponente limonero como testigo del encuentro, que la Yusrra, la madre de la Echlas, plantó hace años,
Echlas precisa de apoyo en las actividades básicas de la vida diaria, y es por eso, que hace más de 23 años que recibe voluntarias de todo el mundo en su casa, un proyecto personal a través del cual ha establecido una red de solidaridad internacional, que ha permitido a muchas mujeres de los cinco continentes conocer la cultura palestina de la mano de esta mujer increíble, que cada día trabaja para saltar todos los muros que se vallan a su paso, con una sonrisa llena de dignidad.
También organiza clases de cocina tradicional palestina para todas aquellas personas que estén interesadas a acercarse a la cultura y a la gastronomía palestina.

Si estáis interesadas a participar en su proyecto como voluntarias o disfrutar de los talleres de cocina palestina no dudáis al contactar con la Echlas.

#Recolectiva2016 Hebron: Un altre dia prohibit

[CAT / CAST]

Ahir dia 28 d’Octubre vam treballar amb tres famílies de Tel Rumeida. Cap a les 12h del migdia, un grup de soldats acompanyats per un comandament van comunicar a dues de les famílies que havien d’aturar la recollida d’olives. En moments com aquest, la hospitalitat de les famílies palestines es torna a fer evident, ja que ens acullen a casa seva i ens conviden a dinar. En aquesta ocasió anem a casa del Hamouda, i tenim la oportunitat de parlar amb ell i escoltar la seva historia. La casa té més de 2.000 anys d’antiguitat, i en diverses ocasions ha rebut ofertes milionàries per part de sionistes per tal que abandonés la seva llar. Hamouda és un exemple més de resustència, ja que sempre ha rebutjat aquestes ofertes amb l’objectiu que la casa familiar sigui pels seus fills en un futur. Abans tenia una petita botiga a Betlehem, però durant la segona intifada va ser destruida per les bombes, i es va quedar sense res. Actualment, a part de la temporada de la recollida d’olives, en Hamouda ven café pels carrers d’Hebron per mantener la seva familia.

Una altra part del grup de la recolectiva ha assistit a un acte honorífic a Al-Walaja organitzat pel PSCC (Popular Struggle Coordination Committe). En aquest acte han pogut gaudir d’un dinar sota l’ombra de la olivera més antiga del món, que té més de 5.000 anys.

 

——-

#Recolectiva2016 Hebrón: Otro día prohibido

Ayer día 28 de Octubre trabajamos con tres familias de Tel Rumeida. Hacia las 12h del mediodía, un grupo de soldados acompañados por un mando comunicaron a dos de las familias que tenían que parar la recogida de olivas. En momentos como este, la hospitalidad de las familias palestinas se vuelve a hacer evidente, puesto que nos acogen en su casa y nos invitan a comer. En esta ocasión vamos a casa del Hamouda, y tenemos la oportunidad de hablar con él y escuchar la suya historia. La casa tiene más de 2.000 años de antigüedad, y en varias ocasiones ha recibido ofertas millonarias por parte de sionistas para que abandonara su hogar. Hamouda es un ejemplo más de resistencia, puesto que siempre ha rechazado estas ofertas con el objetivo que la casa familiar sea para sus hijos en un futuro. Antes tenía una pequeña tienda a Betlehem, pero durante la segunda intifada fue destruida por las bombas, y se quedó sin nada. Actualmente, aparte de la temporada de la recogida de olivas, Hamouda vende café por las calles de Hebrón para mantener su familia.

Otra parte del grupo de la recolectiva ha asistido a un acto honorífico a A el-Walaja organizado por el PSCC (Popular Struggle Coordination)

#Recolectiva2016 Hebrón: Olivas, militares y colonos

[ CAST / CAT ]

palestino-atropellado

El 25 de Octubre hemos estado trabajando en Tel Rumeida, en la ciudad de Al-Khalil (Hebrón). Durante la mañana ocurrió un hecho lamentable y profundamente repudiable: un colono atropelló un palestino cerca de la mezquita de Abraham, arrastrándolo varios metros y ocasionándole quemaduras en brazo, hombro, cara y manos. Cuando el Palestino intentó denunciar la Policía israelí le preguntó si sabía quién le había atropellado, y al no saberlo le han dicho que era imposible identificarlo. Cabe recordar que, si hubiera sido al revés (palestino atropellando israelí) la reacción no sería la misma: mirarían todas y cada una de las cientos de cámaras de vigilancia que hay en cada rincón de la ciudad vieja, sin decir que, si un palestino atropella un israelí probablemente lo hubieran asesinado alegando un ataque, como lo vienen haciendo regularmente hace más de 1 año.

En lo que respecta a la recolecta, nos hemos dividido en diferentes grupos para poder cubrir todas las familias que habían solicitado ayuda, un total de 3 familias. Durante todo el día hemos recogido con normalidad, siempre vigiladas por los militares.

 

Por otra parte, el 26 de Octubre se ayudaron un total de 5 familias distribuidas entre Tel Rumeida y las cercanías del asentamiento ilegal Kiryat Arba. Durante la mañana algunas compañeras han tenido dificultades para movilizarse por la ciudad vieja, siendo retenidas unos minutos para luego impedirles el paso y tener que desviar hacia un camino alternativo, impedimento que esta vez les  tocó a ellas pero que es diario y constante hacia las personas palestinas.

Se ha podido recolectar sin problemas, a excepción que hemos sido constantemente vigiladas por soldados israelíes, los cuales han ido preguntando a las familias sobre quienes eran las personas (por nosotras) que les estaban ayudando, incluyendo nuestra nacionalidad. Cabe destacar que durante toda la jornada cazas israelíes han estado sobrevolando la zona, haciendo entrenamientos, cuya ubicación no es fortuita: lo hacen en territorio palestino ocupado (¿Porqué no entrenan arriba de Tel Aviv?) y cuyo sonido estruendoso y constante es un tipo de tortura psicológica difícil de olvidar para las palestinas.

Para finalizar el día, se hizo un tour por la ciudad vieja en el que se pudo observar la situación en la cual desarrollan su actividad diaria los pocos comercios de la zona: calles cerradas, puertas soldadas, torres militares y, los que todavía abren, protegidos por mallas de metal para que no les caigan las piedras o basura tirada por los colonos desde arriba.

Polaroid CUBE

 

 

 

 

 

 

 

 

——–

#Recolectiva2016 Hebron: Olives, militars i colonos.

El 25 d’Octubre hem estat treballant a Tel Rumeida, a la ciutat d’Al-Khalil (Hebron). Durant el matí va ocórrer un fet lamentable i profundament repudiable: un coló va atropellar un palestí prop de la mesquita d’Abraham, arrossegant-lo diversos metres i ocasionant-li cremades al braç, a l’espatlla, cara i mans. Quan el palestí va intentar denunciar el fet a la Policia israeliana, aquesta li va preguntar si sabia qui l’havia atropellat, i al no saber-ho li van dir que era impossible identificar-lo. Cal recordar que, si hagués estat a l’inreversa (un palestí atropellant israelià) la reacció no seria la mateixa: mirarien totes i cadascuna dels centenars de càmeres de vigilància que hi ha en cada racó de la ciutat vella, però, si un palestí haguès atropellat un israelià probablement l’haurien assassinat al·legant un atac, tal com ho vénen fent regularment fa més d’1 any.

Pel que fa a la recol·lecta, ens vam dividir en diferents grups per poder cobrir totes les famílies que havien sol·licitat ajuda, un total de 3 famílies. Durant tot el dia hem recollit amb normalitat, sempre vigilades pels militars.

D’altra banda, el 26 d’Octubre es va donar suport a un total de 5 famílies distribuïdes entre Tel Rumeida i les rodalies de l’assentament il·legal Kiryat Arba. Durant el matí algunes companyes van tenir dificultats per moure’s per la ciutat vella, sent retingudes uns minuts per després impedir-los el pas i haver de desviar-se cap a un camí alternatiu, un impediment que aquesta vegada els va tocar a elles però que és diari i constant cap a les persones palestines.

Es va poder recol·lectar sense problemes, a excepció que vam estar constantment vigilades per soldats israelians, els quals van anar preguntant a les famílies sobre qui eren les persones (nosaltres) que els estaven ajudant, incloent-hi la nostra nacionalitat. Cal destacar que durant tota la jornada caces israelianes han estat sobrevolant la zona, fent entrenaments, la ubicació dels quals no és fortuïta: ho fan en territori palestí ocupat (Perquè no entrenen a dalt de Tel Aviv?) el so fragorós del qual és constant, així com un tipus de tortura psicològica difícil d’oblidar per a les palestines.

Per finalitzar el dia, es va fer un tour per la ciutat vella en el qual es va poder observar la situació en la qual es desenvolupa la seva activitat diària, els pocs comerços de la zona: carrers tancats, portes soldades, torres militars i els que encara obren, protegits per malles de metall perquè no els caiguin les pedres o escombraries tirades pels colons des de dalt.

Burin, ocupació, resitència i dignitat

14753953_326586367702078_1050276783193255325_o

[cat-cast]

Avui a Burin, un poble situat a vuit quilòmetres de la ciutat de Nablus, a uns deu camperols palestins se’ls hi ha denegat el permís d’accés a les seves terres, concedit prèviament, per part de les forces de l’ocupació israelianes. Aquesta mesura es suma a la forta repressió sota la qual es troba la localitat, que viu permanentment assetjada per la presència de l’assentament de Yitzhar, declarat il·legal segons la legislació internacional.
Les famílies camperoles de Burin viuen constants agressions físiques, apropiació de les seves terres, els seus arbres sovint són cremats, talats i contaminats per part dels colons d’aquest assentament, amb absoluta impunitat, i sota la protecció de l’exèrcit d’ocupació.
La resistència no violenta portada a terme pels i les seves habitants, mitjançant manifestacions, denuncies als mitjans de comunicació i l’autoorganització en centres socials, els està costant durs processos de repressió.
Actualment més de 600.000 colons viuen als assentaments israelians, dins els Territoris Ocupats palestins de Cisjordània i Jerusalem Est, els quals han estat declarats il·legals segons el dret internacional i suposen una clara violació dels acords de Ginebra, tot i així l’estat d’Israel lluny de retirar-se dels territoris ocupats tal com reconeix la legislació internacional, continua mantenint una forta política d’expansió.
El poble de Burin lluita cada dia per fer front a aquesta ocupació ferotge, i ensenya a totes aquelles persones que arribem a les seves terres que la paraula resistència és una qüestió de dignitat.


———-

Burín, ocupación, resistencia y dignidad

Hoy en Burín, un pueblo situado a ocho kilómetros de la ciudad de Nablus, a unos diez campesinos palestinos se les ha denegado el permiso de acceso a sus tierras, concedido previamente, por parte de las fuerzas de la ocupación israelíes. Esta medida se suma a la fuerte represión bajo la cual se encuentra la localidad, que vive permanentemente asediada por la presencia del asentamiento de Yitzhar, declarado ilegal según la legislación internacional.
Las familias campesinas de Burín viven constantes agresiones físicas, apropiación de sus tierras, sus árboles a menudo son quemados, talados y contaminados por parte de los colonos de este asentamiento, con absoluta impunidad, y bajo la protección del ejército de ocupación.
La resistencia no violenta llevada a cabo por los y sus habitantes, mediante manifestaciones, denuncias en los medios de comunicación y la autoorganización en centros sociales, les está costando duros procesos de represión.
Actualmente más de 600.000 colonos viven en los asentamientos israelíes, dentro de los Territorios Ocupados palestinos de Cisjordania y Jerusalén Este, los cuales han sido declarados ilegales según el derecho internacional y suponen una clara violación de los acuerdos de Ginebra, aún así el estado de Israel lejos de retirarse de los territorios ocupados tal como reconoce la legislación internacional, continúa manteniendo una fuerte política de expansión.
El pueblo de Burín lucha cada día para hacer frente a esta ocupación feroz, y enseña a todas aquellas personas que llegamos sus tierras que la palabra resistencia es una cuestión de dignidad.

#Recolectiva2016 Nablus: Entre oliveras y checkpoints

_dsc0353

[CAST / CAT / FR]

Hoy, Jueves 20 de Octubre hemos estado trabajando en los campos de Suleiman, un campesino al cual ya habíamos dado una mano hace un año, en nuestra primera campaña de recolecta en Palestina.

Sus terrenos se encuentran entre el checkpoint de Huwara y una carretera exclusiva para colonos con dirección hacia el asentamiento ilegal de Itamar. Dada su ubicación, Israel le exige cada año solicitar un permiso especial, el cual le es otorgado como máximo, durante un mes. A Suleiman sólo le quedan 5 días para poder terminar sus campos y, durante todo este mes no se ha salvado de que los colonos le dispararan a bala real para desalentar que trabaje sus campos, tal cual hicieran el año pasado.

A diferencia del año pasado donde encontramos a Suleiman en una situación desesperante, este año (creemos) podrá finalizarla con mayor tranquilidad.

Seguimos.

Burin, la casa dins l’aigua

19/10/16

(CAT)

Avui, dimecres 19 d’octubre, La Recolectiva ha tornat a treballar a la zona de Burín, que significa “casa en l’aigua”, donat que històricament havia tingut 7 pous naturals d’aigua. Avui dia, en té només 2 donat que els assentaments de l’entorn els han confiscat els 5 restants.

Aquesta vegada s’han treballat els camps amenaçats per la proximitat de l’assentament il·legal de Yatzhar. Durant tota la jornada han estat passant avions de combat israelians donat que fan l’entrenament a la zona de Cisjordània. La família amb la qual ha treballat el grup, així com la de dilluns, també ha decidit  treballar els seus camps sense permís com a forma de resistència.

El fill gran de la família ha estat detingut 3 vegades: 6 mesos, 2 anys i 2 anys i 2 mesos, respectivament. En una de les ocasions va ser arrestat per penjar un vídeo al Facebook on es veia uns militars israelians atacant una família palestina.

Després de treballar els camps, el col·lectiu ha visitat la premsa del poble, ‘Abu Nasser Burín’, que rep aquest nom en homenatge al líder popular assassinat el 2001, moment en que es construeix la premsa. Abu Nasser és recordat com algú qui ajudava a la gent del poble donant part de l’oli i els diners recol·lectats als estudiants i als agricultors. Abans de la creació d’aquesta premsa, els habitants havien d’anar a una altra vila.

Des de la segona intifada s’han perdut només a Burin 12.000 oliveres, essent el 2014 el pitjor any amb una pèrdua de 4.000.

Demà seguirem amb més força!

(CAST)

Hoy, miércoles 19 de octubre, La Recolectiva ha vuelto a la zona de Burín, que significa “casa en el agua” dado que históricamente ha tenido 7 pozos naturales de agua. Hoy en dia tiene solo 2 dado que los 5 restantes han sido confiscados por los asentamientos de alrededor.

Esta vez se ha trabajado en campos amenazados por la proximidad del asentamiento ilegal de Yatzhar. Durante toda la jornada han estado pasando aviones de combate israelís dado que realizan el entrenamiento militar en la zona de Cisjordania. La familia con la que ha trabajado el grupo, igual que la del lunes, también ha decidido trabajar sus campos sin permiso como forma de resistencia.

El hijo mayor de la familia ha sido detenido 3 veces: 6 meses, 2 años y 2 años y 2 meses, respectivamente. En una de las ocasiones fue arrestado por colgar un video en el Facebook donde se veía a unos militares israelís atacando a una familia palestina.

Después de trabajar los campos, el colectivo ha visitado la prensa del pueblo, ‘Abu Nasser Burín’, que recibe este nombre en homenaje al líder asesinado en 2001, momento en que se construye la prensa. Abu Nasser es recordado como alguien que ayudaba a la gente del pueblo donando parte del aceite y el dinero que se recolectaba a los estudiantes y a los agricultores. Antes de la creación de esta prensa, los habitantes iban a otro pueblo.

Desde la segunda intifada se han perdido solamente en Burin 12.000 olivos, siendo el 2014 el peor año con una pérdida de 4.000. Además de los 7 pozos naturales de agua de los que disponia Burin, 5 han sido robados por los colonos de los asentamientos de alrededor.

Mañana seguirmos con más fuerza!

“Seguim sent humans”. Passes per la ciutat antiga de Nablus

14692164_324900507870664_3520546698730720516_o

(cat/cast)

Avui 18 d’octubre l’Ihab, psicòleg i clown voluntari del Human Suporters Association, ens ha guiat per la ciutat antiga de Nablus. Durant la segona intifada, amb només 15 anys fou el paramèdic més jove de la zona.

Actualment a la ciutat antiga de Nablus hi viuen unes 50.000 persones. Al contrari del que passa a les ciutats occidentals, al centre de les ciutats palestines acostumen a viure-hi les famílies més humils, i lluny del que ha intentat difondre el govern israelià, aquestes conviuen amb absoluta normalitat independentment de la religió que professen.
Antigament Nablus havia estat la capital econòmica de Palestina, amb un alt nivell de desenvolupament de productes derivats de l’oli d’oliva, sobretot el sabó. Aquesta realitat ha estat sempre un objectiu per a les forces d’ocupació israelianes.

L’any 2002, durant la segona intifada, l’exèrcit israelià va esfondrar una de les fàbriques de sabó, amb el pretext que per a la fabricació d’aquest producte s’utilitzaven químics com la sosa càustica. Darrere d’aquests fets hi havia la voluntat d’obrir una via d’entrada a la ciutat antiga, ja que els seus carrers estrets han impedit històricament l’entrada dels vehicles militars. També en el marc de la segona intifada, la ciutat antiga va patir un setge de 22 dies en el qual es va tallar l’aigua i es va impedir l’accés a personal sanitari i periodistes. Tots els joves entre 15 i 18 anys van ser segrestats per les forces d’ocupació i retinguts a diferents escoles abans de ser traslladats a diverses bases militars. Durant aquest setge un total de 5.000 persones van ser detingudes.

L’Ihab ens ha portat a una plaça en la qual va tenir lloc un dels fets més dolorosos de la seva vida. L’any 2004, durant una de les pregàries del mes del ramadà, un grup de Mustaribin (agents de l’exèrcit israelià, els quals es fan passar per àrabs) vestits de dones i coberts amb el himar (mocador que vesteixen les dones per tal de cobrir el seu rostre) van assassinar a 3 persones i van ferir-ne 30. El nostre guia es trobava a la plaça en aquell moment i va presenciar els fets.

Tot i la història de dolor que amaguen les pedres de la ciutat antiga de Nablus, l’Ihab ens ha recordat en tot moment que el poble palestí s’esforça cada dia per transformar aquest dolor en esperança, i recordar a les noves generacions i al món sencer que seguim sent humans.


————

“Seguimos siendo humanos”. Pasos por la ciudad antigua de Nablus.

Hoy 18 de octubre el Ihab, psicólogo y clown voluntario del Human Suporters Association, nos ha guiado por la ciudad antigua de Nablus. Durante la segunda intifada, con sólo 15 años fue el paramédico más joven de la zona.

Actualmente en la ciudad antigua de Nablus viven unas 50.000 personas. Al contrario de lo que pasa en las ciudades occidentales, en el centro de las ciudades palestinas acostumbran a vivir las familias más humildes, y lejos de lo que ha intentado difundir el gobierno israelí, estas conviven con absoluta normalidad independientemente de la religión que profesan.

Antiguamente Nablus había sido la capital económica de Palestina, con un alto nivel de desarrollo de productos derivados del aceite de oliva, sobretodo el jabón. Esta realidad ha sido siempre un objetivo para las fuerzas de ocupación israelíes.

El año 2002, durante la segunda intifada, el ejército israelí derrumbó una de las fábricas de jabón, con el pretexto que para la fabricación de este producto se utilizaban químicos como la sosa cáustica. Detrás de estos hechos había la voluntad de abrir una vía de entrada a la ciudad antigua, puesto que sus calles estrechas han impedido históricamente la entrada de los vehículos militares. También en el marco de la segunda intifada, la ciudad antigua sufrió un asedio de 22 días en el cual se cortó el agua y se impidió el acceso a personal sanitario y periodistas. Todos los jóvenes entre 15 y 18 años fueron secuestrados por las fuerzas de ocupación y retenidos en diferentes escuelas antes de ser trasladados a varias bases militares. Durante este asedio un total de 5.000 personas fueron detenidas.

Ihab nos ha traído a una plaza en la cual tuvo lugar uno de los hechos más dolorosos de su vida. El año 2004, durante una de las plegarias del mes del ramadán, un grupo de Mustaribin (agentes del ejército israelí, los cuales se hacen pasar por árabes) vestidos de mujeres y cubiertos con el himar (pañuelo que visten las mujeres para cubrir su rostro) asesinaron a 3 personas e hirieron 30. Nuestro guía se encontraba en la plaza en aquel momento y presenció los hechos.

A pesar de la historia de dolor que esconden las piedras de la ciudad antigua de Nablus, Ihab nos ha recordado en todo momento que el pueblo palestino se esfuerza cada día para transformar este dolor en esperanza, y recordar a las nuevas generaciones y al  mundo entero que seguimos siendo humanos.

 

Burín: Esculpiendo la existencia

whatsapp-image-2016-10-17-at-22-22-47

(cast/cat)

Hoy Lunes 17 de Octubre La Recolectiva ha comenzado en campos de Burín, zona de Nablus. Alrededor de este pueblo se encuentran situados tres asentamientos israelíes (ilegales bajo ley internacional) Bracha, Yitzhar y  Giv’at Sne, habitados por famílias mayoritariamente religiosas ultraortodoxas. Según nos han comentado pobladores locales, hace unos años la estrategia de los colonos era quemar o destruir los campos, hoy en día utilizan tecnicas más sofisticadas como el envenenamiento de los arboles con químicos. Con esta técnica el arbol muere al cabo de dos horas, necesitando unos 10 años para poder recupersarse.

Para trabajar sus campos, las familias se ven obligadas a pedir un permiso,  el cual en muchas ocasiones no se les concede. La familia con la que La Recolectiva ha trabajado hoy no ha pedido permiso (como forma de resistencia) por lo que ha solicitado el apoyo de internacionales que le permita realizar la cosecha. Según las autoridades israelíes, la presencia de internacionales en estos campos implica una multa de alrededor de 2.000 dólares para las famílias que, en caso de no pagarlas conllevaría a una respuesta física violenta por parte de los soldados. En consecuencia muchas familias, como acto de desobediencia y resistencia, deciden no pagar las multas impuestas por Israel.

Ayer, Domingo 16/10 hirieron a una mujer de unos 30 años simplemente por cosechar sus campos. Este hecho no es aislado, se suma a los allanamientos casi diarios del ejército en el pueblo.

La jornada de trabajo culminó colgando banderas palestinas en los olivos, acción simbólica que por más inocente que parezca, es considerada ilegal por Israel.

                     ——————————————————————————————–

Avui dilluns 17 d’octubre, La Recolectiva ha estat als camps de Burin, zona de Nablus. Al voltant d’aquest poble es troben situats tres assentaments il.legals israelís: Bracha, Yitzhar i Giv’at Sne, habitats per families majoritàriament religioses ultraortodoxes. Segons ens han comentat pobladors locals, fa uns anys l’estratègia dels colons era cremar o destruir els camps, avui dia utilitzen tècniques més sofisticades com enverinar els arbres amb químics. Amb aquesta tècnica l’olivera mor al cap de dues hores necessitant 10 anys per a poder recuperar-se.

Per a treballar els seus camps, les families es veuen obligades a demanar un permís, que en moltes ocasions no se’ls concedeix. La familia amb la que La Recolectiva ha treballat avui, no ha demanat permís com a forma de resistència, motiu pel qual moltes demanen suport internacional per a poder realizar la collita amb menys dificultats. Segons les autoritats israelís, la presencia d’internacionals en aquests camps implica una multa que ascendeix al voltant d’uns 2000 dòlars per a les families que, en aquest cas, no pagar-les comporta una resposta física violenta per part dels soldats. En conseqüència, moltes families, com a acte de desobediencia i resistència, decideixen no pagar les multes imposades per Israel.

Ahir diumenge 16/10 van ferir una dona d’uns 30 anys, senzillament pel fet d’estar treballant als seus camps. Aquest fet no és un cas aïllat, se sumen les incursions quasi diàries per part de l’exèrcit per tal de realitzar detencions al mateix poble.

La jornada de treball ha culminat penjant banderes palestines a les oliveres, acció simbólica que per innocent que sembli, és considerada il.legal a Israel.

– – –

(fr)

Aujourd’hui, lundi 17 octobre, nous avons commencé la récolte à Burin, zone de Naplouse. Autour de ce village village se trouvent trois colonies israéliennes illégales : Bracha, Yitzhar et Giv’at Sne, habitées par des familles extrémistes sionistes. Selon la population locale, jusqu’alors la stratégie des colons était de bruler ou détruire les champs, mais maintenant ils utilisent de nouvelles techniques plus sophistiquées comme par exemple l’empoisonnement des arbres avec des produits chimiques. Les arbres meurent alors au bout de quelques heures et ont besoin de 10 ans pour se régénérer.

Pour travailler leurs champs, les familles se voient dans l’obligation de demander un permis qui leur est souvent refusé. La famille avec laquelle La Recolectiva a travaillé aujourd’hui a décidé de ne pas faire cette demande (comme forme de désobéissance), sollicitant le soutien de volontaires internationaux afin de pouvoir faire leur récolte. De la part des autorités israéliennes, la présence de ces volontaires dans ces champs implique une amende de 2000 dollars pour les familles qui, sans la payer, risque une répression physique violente de l’armée sioniste. Beaucoup de famille prennent la décision de ne pas payer cette amende comme acte de résistance.

Hier, dimanche 16 octobre, une femme trentenaire a été blessée alors qu’elle récoltait ses champs. Cela n’est en aucun cas un acte isolé, qui vient s’ajouter aux incursions quotidiennes de l’armée israélienne dans le village.

La journée de travail s’est terminée après avoir placé des drapeaux palestiniens dans les arbres fraîchement récoltés : une action symbolique qui malgré tout est considérée comme totalement illégale par Israël.

Arbres cremats i resistència

–> Veure vídeo aquí

(cat) Avui, dissabte 14 d’octubre La Recolectiva ha tornat a treballar amb la familia Ali a Kfr Qeddum, acabant la jornada compartint una preciosa i agradable tarda. Si el dia a dia ja és agri, ahir es feia més necessària la nostra presència i treball en aquestes terres.

Després de la setmanal manifestació dels divendres, un grup de colons armats van cremar-los més de 100 oliveres entre grans i petites, les quals havien estat treballades feia un parell de dies per La Recolectiva. Un cop més l’odi alimentat per l’estat d’Israel i les polítiques d’apertheid han colpejat el dia a dia del poble palestí, dificultant-los la vida i subsistència amb total impunitat.
La manifestació del divendres es va desenvolupar amb total normalitat. Ja abans de començar la marxa, alguns soldats esperaven des d’una de les muntanyes, que vorejen Kfr Qeddum, des de la qual, en qualsevol moment poden acorralar als manifestants. La nova estratègia de l’exèrcit israelí es basa en el desgast físic i emocional del poble palestí, deixant que sigui aquest el que finalment llenci la primera pedra per tal de justificar a posteriori qualsevol actuació per part de l’exèrcit. No obstant, segueixen sent habituals les incursions i detencions nocturnes aleatòries, la crema d’oliveres, i les mutilacions: disparar al genoll esquerre que conecta amb el sistema nerviós; que en paraules del conegut com a Capità Nidal de l’exèrcit israelià, qui controla part de l’àrea de Betlem i dirigint-se als joves del camp de refugiats de Deheishe provocarà que ‘la meitat dels joves haureu d’anar en cadira de rodes i l’altre meitat els haureu d’empènyer’.


La solidaritat és la nostra millor arma. Seguim i seguirem.

– – –

(fr)

Aujourd’hui, samedi 14 octobre, La Recolectiva a travaillé une fois de plus avec la famille Ali a Kfr Qaddum, avec laquelle nous avons passé une agréable et belle après-midi. Si le quotidien est déjà très amer, notre présence et notre travail ici ont été plus que nécessaires dans ces terres.

Après la manifestation hebdomadaire de vendredi, un groupe de colons armés a brulé plus de 100 arbres (oliviers et arbustes), dont certains que nous avions récoltés les jours précédents. Une fois de plus, la haine alimentée par l’Etat d’Israël y sa politique d’Apartheid a frappé la population palestinienne en toute impunité.

La manifestation de vendredi s’était déroulée normalement. Avant le début du cortège, certains soldats israéliens étaient postés en haut d’une colline pour pouvoir intervenir contre les manifestant-es.

La nouvelle stratégie de l’armée sioniste est de forcer le peuple palestinien à l’usure physique et morale, espérant avant de réprimer que des pierres soient lancées pour « justifier » n’importe quelle action de l’armée. Malgré cela, les intrusions et détentions nocturnes aléatoires, la destruction d’oliviers et les mutilations restent les attaquent quotidiennes dont souffrent les palestinien-nes.

La solidarité est notre meilleure arme. Nous continuons et nous continuerons.

s1040003

Kfr Qaddum, la ciutat antiga

post-kfr-qaddum

CAST

Hoy 12 de Octubre, nada que celebrar.

Hemos vuelto a Kfr Qaddum, pueblo en el cual ya hemos trabajado en la anterior campaña, para ofrecer nuestras manos en su recolecta de olivas. Este pueblo se encuentra situado en la zona Norte de la Cisjordania ocupada, cerca de la ciudad de Nablus. Su nombre quiere decir “ciudad antigua”, denominación de la cual los colonos se apropiaron cuando ocuparon y construyeron el asentamiento colindante llamado “Kedumim”. En este proceso de colonización fueron robados 6km a la comunidad de Kfr Qaddum.

La familia con la cual hemos colaborado hoy tiene 300 oliveras de más de 60 años de existencia. Los campos de hoy se encuentran en Zona C, bajo jurisdicción militar y administrativa Israelí, lo que conlleva a solicitar un permiso especifico cada vez que tienen que trabajarlos. Durante toda la jornada hemos compartido cosecha, risas e historias con el padre y dos de sus hijos varones para luego, una vez terminado el día, disfrutar de una cena típica palestina.

Todo esto lo hemos realizado sin olvidar la fatídica fecha en la que nos encontramos. En estos territorios donde la colonización se expresa de manera obvia no nos podemos olvidar que hoy, no hay nada que celebrar.

– – –

CAT

Avui, 12 d’octubre, res a celebrar.

Hem tornat a Kfr Qaddum, poble en el qual ja haviem treballat en l’anterior campanya, per oferir el nostre treball en la recolecta d’olives. Aquest poble esta situat en la zona nord de la Cisjordania ocupada, prop de la ciutat de Nablus. El seu nom vol dir “ciutat antiga”, denominacio de la qual els colons es van apropiar quan van ocupar i construir l’assentament adjacent anomenat “Kedumim”. En aquest proces de colonització els van robar 6 km a la comunitat de Kfr Qaddum.

La familia amb la qual hem colaborat avui te 300 oliveres de mes de 60 anys de vida. Els camps d’avui es troben a la zona C, sota jursidicccio militar i administrativa israeliana, fet que comporta solicitar un permis especific cada vegada que han de treballar-los. Durant tota la jornada hem compartit collita, riures i histories amb el pare i dos dels fills per despres, una vegada acabat el dia, gaudir d’un sopar tipic palesti.

Tot aixo ho hem realitzat sense oblidar la fatidica data en la qual ens trobem. En aquests territoris on la colonitzacio s’expressa de manera obvia no podem oblidar que avui, no tenim res a celebrar.

– – –

FR

Aujourd’hui 12 Octobre, rien à célébrer.

Nous sommes de retour à Kfr Qaddum, village dans lequel nous avions travaillé l’année dernière, pour offrir notre main d’œuvre à la récolte des olives. Ce village se trouve dans la partie nord de la Cisjordanie occupée, près de la ville de Naplouse. Son nom se traduit par « vieille ville », lequel fut approprié par les colons lorsque ces derniers ont occupé et construit la colonie illégale « Kedumin ». Durant le processus de colonisation, 6km de terres furent dérobés à la communauté de Kfr Qaddum.

La famille avec laquelle nous avons collaboré possède aujourd’hui 300 oliviers de plus de 60 ans d’existence. Leurs champs se trouvent désormais en Zone C, sous la juridiction militaire et administrative d’Israël, à laquelle il faut solliciter une demande de permis spécifique pour y travailler. Toute la journée, nous avons partagé la récolte, les rires et les histoires du père de famille et de ses fils, ensuite nous avons étaient chaleureusement convié-es à un diner typiquement palestinien.

Nous n’oublions pas ce que représente la date d’aujourd’hui, le 12 octobre 1492 quand l’Europe faisait ces premiers pas coloniaux en Amérique. Sur ce territoire palestinien, là où la colonisation fait rage, nous n’oublierons pas que ce jour de fête « nationale » honteuse en Espagne, nous n’avons RIEN à célébrer.

Bil’in

CAST

Hoy 10 de octubre, La Recolectiva ha empezado la cosecha de este año en el pueblo de Bil’in, dentro de Cisjordania.

En las tierras trabajadas se situa el asentamiento ilegal israelí Mudan Alid y parte del muro del apertheid. La lucha popular local permitió recuperar 1200m² de los 2300m² que la ocupación pretendia confiscar por la construcción del muro y la consiguiente expansión colonial.

Mañana, así como lo ha hecho el pueblo palestino durante más de 70 años, La Recolectiva sigue y seguirá.

– – –

FR

Aujourd’hui, 10 octobre, La Recolectiva a commencé la récolte de cette année dans le village de Bil’in en Cisjordanie.

Dans les champs travaillés se trouvent la colonie israélienne illégale Mudan Alid et une partie du mur de l’Apartheid. La lutte populaire locale a permis la récupération de 1200m² de terres des 2300m² que l’Occupation prétendait confisquer pour la construction du mur et l’expansion colonial.

Tout comme le peuple palestinien depuis plus de 70 ans, La Recolectiva continue et continuera.

14632933_1814457788798937_6365820372779887523_n

 

Gracias por colaborar con nosotras!

Desde La Recolectiva queremos dar un abrazo fraternal a todas las que habéis colaborado durante la campaña de mecenazgo realizada este verano.

Sin el apoyo de las siguientes personas nos hubiera sido más difícil concretizar la recolecta de olivas en Palestina:

Ana María M., Gabriel V., Gisela B., Eugenio B., Carmen B., Ivan S.G., Gloria B., Jesús M.T., Alba C., Laurence M., Helena V., Begoña  De La V., Jonatan., Pablo B., Paco B., Alejandro S., Rosa C.P., David G. M., Marta Ramirez C., Antonio L.V., Gloria A.T., Ferran, Santiago L.C., Yashira, Alba M., Lambert T., Iria P., Julia B., Roger V.R., Juan Pablo S.P., Ma. Carmen M., Jordi J.Z., Antonio M.P., Julia Sánchez R., La Taca Serigrafía, Amelia C., María J.N.M., Maignan, Pilar L.C., Imma Solé V., Ezequiel G., Jose L.P.G., IVARDIA Producciones, Irene G., Miguel A.R.M., Tamara F., Juan Sipan R., Guilherme K., Patricia, Laia F.V., Quim C., Oriol R.D., Joan G.C., Pol  L.G., Antonio G., Alejandro B., Xavier D., Marc A.M., Manuel N.T., Juan S.T., Fabio S., Mireia S., Laura J., Cristina F.R., Fernando F., Anna S.P., Lisa B., Mar C., María J.N.M., Juan G.H., Francesco C., Berta P.E., Adrià O., Jesús, Panotxa, Jordina M.B., Fàtima A., Victor R.B., Marina A.S., Tomas S.S., Roser Blu-Tack, Galería de Arte Fugaz, Javier, Carmen, Roger P.S., La Poderosa, Anna Batlle-A., Cayron, Puri Lara P., Xavier C., Busgosa, Ana C., BDS UAB, Juan F., Candela C., Francisco M. de la N., Ma. Carmen C., C.P. Sant Feliu de Llobregat, Ismael C.Z., Alba P.L., Carme P.F., Karzia, Ana C., Guillaume M. ….y tantas otras personas que no han parado de difundir y que nos han dado apoyo de todo tipo para poder llevar adelante la campaña de recolecta de olivas en Palestina.

Estaros atentas ya que, todas las actividades realizadas durante la Campaña serán difundidas a través de esta página web.

La Recolectiva

#LibertadManteros Comunicado en apoyo al Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes

Comunicado de La Recolectiva en apoyo al Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes

Desde La Recolectiva queremos expresar nuestra total solidaridad y apoyo incondicional al Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes y todas las personas trabajadoras de la calle que se encuentran bajo una intolerable campaña política racista, clasista, colonial y patriarcal.
Como grupo solidario con Palestina no podemos callarnos ante la hipocresía y la doble moral de la “Ciutat Refugi” que responde sólo a la necesidad blanca, y siempre colonial, de abrir las puertas sólo cuando es conveniente ante determinados temas sensibles, como la actual cuestión de lxs refugiadxs.
Nosotras no podemos olvidar a las más de 7 millones de refugiadas palestinas dispersar por el mundo hace ya más de 65 años, algunas de las cuales han sido desplazadas más de una vez, teniendo que recomenzar sus vidas en varias ocasiones y siempre bajo una paupérrima libertad de movimiento. Jamás desde la Nakba Palestina una ciudad o Estado ha sido oficialmente “Ciutat Refugi” para ellxs, al contrario muchas son, desde 1948 en adelante, sólo números en un papel de la UNRWA.
Es muy lindo decir ante las cámaras que Barcelona es “Ciutat Refugi” pero más que declaraciones se necesitan posicionamientos claros: a favor o no de la libertad de movimiento, a favor de los manteros o de las grandes marcas, a favor del opresor o del oprimido.
En nuestra ciudad no toleraremos ni una sóla política racista, xenófoba, colonial o de apartheid, como las que hemos visto en los territorios palestinos ocupados, ni cualquier tipo de violencia que se ejerza desde las Instituciones contra colectivos vulnerables como el representado por el Sindicato.


Ya está bien de decir que si hay 300 negrxs vendiendo para sobrevivir sea un problema y callarse cuando miles de turistas invaden la ciudad haciéndola insostenible e invivible se mire por donde se mire.


La Marca Barcelona y los partidos que la han construido son quienes hace años ya han destrozado La Rambla y no la venta ambulante.


Contra el racismo, por la justicia y la libertad de movimiento.


La Recolectiva

#HistòriesRecolectiva “Dos balas”

(*)
Ya hacía una semana que estábamos en Kafr Qaddum, habíamos trabajado de sol a sol con las familias, el pueblo ya nos conocía y nos daban confianza. Íbamos hacia la que iba a ser nuestra segunda manifestación y ya divisábamos el humo de los neumáticos quemándose el “gas lacrimógeno” palestino que dificulta la tarea a los francotiradores israelíes. El humo poco duró, rápidamente vino una retroexcavadora blindada para tirar tierra y bloquear el camino.

Unas cuantas estábamos esperando que comience la “manifestación” que no suelen ser más de 200-300 metros de recorrido ya que, a esa altura y en pleno pueblo, los soldados israelíes suelen comenzar a disparar gases, balas y a tirar agua putrefacta.
Pero ese día, ni siquiera se iban a hacer esos 200 metros. Mientras esperábamos miramos como un señor en sus buenos 60 años se plantaba sólo, mirando firmemente a los blindados que se acercaban. Escuchamos una detonación que, para quienes estamos acostumbradas a la “paz” Europea nos es desconocida. Cabezas bajas y aún desconcertadas escuchamos gritos: habían disparado dos balas al señor de 60 años, una en el estómago y otra en la pierna (en el vídeo se puede ver el momento).

Corremos, instinto primitivista de agarrar a la persona y correr hasta un coche: que se lo lleven cuanto antes.
Pasados 5 minutos me siento en una piedra, mitad llorando mitad sin aire, intento digerir lo que había visto: ¿Cómo puede ser que a estas bestias se le diga la única democracia de Oriente Medio? ¿Cómo puede ser que nuestros Gobiernos se relacionen con estos asesinos? ¿Cómo puede ser que esta locura todavía siga siendo amparada? Muchas cosas se me vinieron a la mente Boicot, hermanamiento Barcelona-Tel Aviv. Y rápidamente me entró un sentimiento de rabia e impotencia: esto no puede seguir así, en Barcelona o donde sea hay que Boicotear este Estado asesino y de apartheid.
Mi mente vuelve a la manifestación que no será…hoy los soldados habían “marcado territorio”, hoy puede ser muy peligroso manifestarse.
Por suerte el señor sobrevivió, la bala de la pierna se la pudieron quitar, pero la del estómago se había alojado en su espina dorsal, si se la quitaban había riesgo para su vida y de parálisis física. Cabe decir que, a causa de la ocupación, el señor tuvo que ser trasladado a Jordania para ser operado, ya que en Palestina no era posible.

Por esta y las otras #HistòriesRecolectiva volveremos este año a Kafr Qaddum.
Por esta y otras #HistòriesRecolectiva no tengo dudas que #BDSesDDHH

https://www.goteo.org/project/la-recolectiva
Este año, volveremos
(*) Esta historia relata uno de los tantos crímenes de guerra que Israel comete. A petición de los palestinos, hemos dado testimonio frente al Comité Internacional de la Cruz Roja en tanto que crimen de guerra. Si bien sabemos que todo quedará en papel mojado, hemos dado nuestro testimonio allá donde hemos estado.

#HistòriesRecolectiva “Les històries que s’han de transmetre”

IMG_0354

Por Ariwiri Piri

Mai havia pogut sentir aquesta por,

la por d’anar a treballar,

la por d’anar a dormir,

la por d’anar a l’escola

la por d’anar al poble del costat,

la por de perdre la meva terra,

l’ocupació sionista acapara tot els racons on la por pot arribar.

Per les palestines existir és resistir,

el continua el dia dia és una desició personal de resisitir i de sobreviure.

Jo les vaig poder acompanyar, vaig poder sentir i viure la seva història.

Em van demanar que quan tornes ho expliques.

Ajuda’ns a explicar la seva historia: https://ca.goteo.org/project/la-recolectiva